Razumevanje peri-meno-post pavze

 

 

Kot večina žensk sem tudi sama že nekaj vedela o menopavzi, da je povezana z vročinskimi oblivi, s pridobivanjem telesne teže, slabo voljo, razdražljivostjo, prenehanjem menstrualnega ciklusa… A to obdobje predstavlja mnogo več.

Menopavza je krovni izraz, ter zajema perimenopavzo, menopavzo in post menopavzo. Naj vam te faze na kratko predstavim.

Perimenopavza

Mnogim Perimenopavza ni poznana, a je to najbolj pomembna faza. V tej fazi se pojavi največ simptomov, ki pa so pogosto spregledani.

Večina žensk vstopi v to obdobje v starosti v sredini 40-ih, a lahko nastopi tudi prej ali kasneje. Povprečno traja obdobje perimenopavze okoli 4 leta, a lahko tudi do 10 let. Ženska ima še vedno menstruacijo, a ta postaja neredna. Sprva se ciklus krajša, nato daljša, kak cikel tudi izostane. Količina hormonov estrogena in progesterona (nastajata v jajčnikih) se drastično manjša. Upadanje estrogena vpliva na naše razpoloženje, povzroča bolečine v sklepih, uhajanje urina, zmanjšanje spolne sle, vaginalno suhost…

V obdobju, ko smo imele redne menstrualne cikle, smo se približno na polovici cikla počutile izjemno, bile smo polne energije, bile smo najboljša različica samih sebe. To je bilo zato, ker so bile vrednosti estrogena najvišje. Ko estrogen upada in s tem vstopimo v obdobje perimenopavze, se pogosto ne počutimo več kot nekoč. Ključni simptom je menjavanje razpoloženja. Raven hormonov nam niha in prav tako tudi simptomi perimenopavze. Mnogo žensk in žal tudi zdravnikov so mnenja, da dokler ima ženska ciklus, ne more imeti menopavznih simptomov, a jih lahko ima!


Menopavza

Dokler imamo ciklus in vse dokler nam ciklus ne izostane za vsaj eno leto, smo v obdobju perimenopavze. Menopavza je naša zadnja menstruacija, od katere je minilo eno leto. Takrat pogledamo nazaj in vemo, kdaj smo vstopile v menopavzno obdobje. Menopavza je pravzaprav enodnevni dogodek.
 

Post menopavza

Post menopavza sledi menopavzi. Veliko žensk z vstopom v to obdobje začuti olajšanje. Kljub temu, da nimamo več menstrualnega ciklusa nam hormoni še vedno upadajo in zato simptomi še vedno ostajajo ali ti postanejo še bolj izraziti. Tako kot pri perimenopavzi in menopavzi gre tudi pri postmenopavzi za individualno izkušnjo.


Zakaj nisem bila pripravljena na Perimenopavzo? Kako tega nisem pričakovala?

Sama sem se soočila s simptomi perimenopavze pred približno tremi leti. Do tedaj sploh nisem vedela, da obstaja beseda “perimenopavza”.  Trenutno še imam ciklus, a je ta drugačen. Z zavedanjem, ki sem ga pridobila skozi izmenjavo izkušenj, pogovori z drugimi ženskami, je zame ta prehod mnogo enostavnejši. Uporabljam podporne dihalne vaje, jogijske položaje, eterična olja (kaj več o tem sledi kmalu), kavo pijem le občasno, se bolj opazujem, o tem pišem, ozaveščam svoje bližnje. Pri tem prehodu je zelo pomembno ozaveščati naše bližnje.

V Sloveniji je povprečna starost, ko ženska vstopi v menopavzo 52 let. A vse pogosteje vstopajo ženske veliko prej. V naši družbi sta perimenopavza in menopavza povezani zgolj z vročinskimi oblivi in izgubo menstrualnega ciklusa ter z ženskami, ki so stare vsaj 50 let. Realnost pa je, da je simptomov bistveno več in da pogosto nastopijo veliko let prej.

Verjamem, da je ta prehod za vsako žensko individualen in ga vsaka dojema na popolnoma drugačen način, a menim, da je v naši družbi o obdobju peri-meno-post, dostopnih premalo informacij, premalo se o tem govori in premalo je zavedanja tako med ženskami kot med moškimi.

Za vse nas je pomembno, da smo s tem prehodom seznanjene, da smo nanj pripravljene, da se o tem pogovarjamo. Verjamem, da je tako lahko ta prehod enostavnejši, mirnejši.

Moja želja je, da z Menopavzno jogo povežem nas ženske, ki prehajamo skozi to obdobje, da opolnomočimo druga drugo, da podpremo druga drugo. Zato so ‘Ženski krogi’ pomemben del vsake delavnice.

Pomembno je tudi, da se ženske med seboj družimo. Da se o tem pogovarjamo in podpiramo druga drugo.

Meno pavza v Chatri

Moja vizija je, da vam s pomočjo Menopavzne joge pomagam iti skozi prehod peri-post-meno, da podpremo druga drugo. Ko imamo zavedanje, lažje sprejemamo in se predajamo novemu. Naj bo ta prehod za vse nas pozitiven, umirjen, naj bo to za nas Druga pomlad.

 

VABIM TE NA SKUPNO DRUŽENJE OB ČAJU

Draga ženska,

toplo vabljena na sproščeno druženje ob čaju, ki bo namenjeno spoznavanju, izmenjavi osebnih prigod, izkušenj in znanja. Vsaka bo imela priložnost, da se izrazi in poveže z drugimi ženskami na podobni poti.

Odkrito se bomo pogovarjale o meno-pavzi, saj je le ta sprememba sestavni del življenjskega obdobja, ki prinaša priložnost, da pozornost namenimo sebi in ujamemo svoj ritem življenja. Skupaj bomo proslavile svojo edinstveno raznolikost in se spomnile moči in modrosti ženske energije.

Vzemi si čas zase in se mi pridruži v 𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟭𝟭.𝟭𝟭.𝟮𝟬𝟮𝟮, ob 𝟭𝟳.𝘂𝗿𝗶 v Chatri.

Dogodek je BREZPLAČEN!

Prosim potrdi svojo udeležbo na email: joga@chatra.si ali na telefonsko številko: 040 515 701, Klavdija.

Veselim se te. 😊

 

Predhodni

NOVO v Chatri: Čas zate

Naslednji

Najprej jaz

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve