Jogijsko čiščenje nosu – Jala neti

Čiščenje nosu – jala neti je tehnika, ki izhaja iz jogijske tradicije. Je ena od šestih čistilnih tehnik telesa – shatkarma, ki so opisane v tekstu Hatha joga Pradipika.

Kakšni so učinki jala neti?

Z rednim izvajanjem tehnike jala neti vzdržujemo zdrav dihalni sistem. Pomaga odpravljati posledice očesne utrujenosti zaradi dolgotrajnega dela ob računalniku. Če tehniko vadimo zjutraj, nas hitro naredi budne in sveže. Pomaga lajšati težave s senenim nahodom, astmo, bronhitisom, sinusitisom, vnetjem mandeljnov, glavoboli, pri boleznih oči, ušes in grla. Ker dihanje skozi obe nosnici pomaga harmonizirati simpatični in parasimpatični živčni sistem, torej naš aktivni in pasivni del živčnega sistema, pingala in ida nadi, se izvajanje čiščenja nosnic z neti posodico priporoča tudi pred izvajanjem asan, pranajame ali meditacije. Ta preprosta tehnika zelo učinkovito očisti nos, nosne prehode in sinusne votline. Odstranjuje odvečno sluz in druge nečistoče

 Kako izvedemo čiščenje?
Za enostavno izpiranje nosu potrebujemo Jala neti posodico. Najprej pripravimo fiziološko raztopino oz. slano vodo. Prekuhamo pol litra vode, dodamo polovico čajne žličke kamene soli, lahko tudi himalajske, premešamo in ohladimo na telesno temperaturo. Lahko uporabljamo tudi že pripravljeno mešanico Aqua Maris, katero kupimo v lekarni.

Postavimo se pred umivalnik, rahlo nagnemo telo in glavo naprej. Nato nagnemo glavo vstran. Izbira nosnice, skozi katero bomo najprej izpirali nosno votlino je odvisne od tega, katera nosnica je bolj odprta. Tulec neti posodice vstavimo torej v tisto nosnico, ki je bolj prehodna. Tulec naj popolnoma zatesni nosnico, tako da voda ne teče mimo. Če vlivamo vodo v levo nosnico, priteče voda skozi desno nosnico. Glava naj ne bo preveč nagnjena nazaj, saj nam tako voda lahko teče v grlo. Če je potrebno, popravimo položaj glave. Med izpiranjem dihamo skozi usta. Počakamo, da voda odteče iz nosnice, nato pa postopek ponovimo še na drugo stran. Posodico po uporabi dobro operemo in osušimo.

Sušenje nosnicStojte vzravnano.
Z desnim palcem zaprite desno nosnico in 5 do 10 krat hitro vdihnite in izdihnite skozi levo nosnico, pri čemer poudarite izdih. Z zaprto levo nosnico ponovite postopek skozi desno nosnico.
Izvedite še enkrat skozi obe odprti  nosnici.
Nagnite se v pasu naprej, tako da je trup vodoraven.
Ponovite isti postopek, vendar nagnite glavo v desno in zaprite levo nosnico.
Ponovite še enkrat, pri čemer nagnite glavo v levo in zaprite desno nosnico.
Na koncu ponovite še enkrat z osredotočeno glavo in dihajte skozi obe nosnici.
Stojte pokonci z nogami narazen. Zaprite desno nosnico in močno izdihnite med hitrim pripogibom v pasu naprej. Vdihnite normalno, ko se vračate v pokončni položaj. Ponovite 5 do 10 krat.
Ponovite z odprto desno nosnico in nato z obema odprtima nosnicama.

Ta praksa nam vzame približno 5 minut. Običajno jo izvajamo 3 do 5 krat na teden, odvisno od količine sluzi. Pazimo, da ne pretiravamo s soljo, saj se nam v nasprotnem primeru sluznica izsuši. Prav tako prakse ne izvajamo v času nosečnosti, med mensturacijo in v primeru krvavite iz nosu.

Ostanite zdravi naj vas vodita ljubezen in svetloba,

vaša Klavdija

Predhodni

YIN JOGA

Naslednji

Chatrine decemberske novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve